יום שבת, 26 בפברואר 2011

"חושבים ירוק"-עדו יובל זהר ומרי-משימה ג'

תשובות לשאולת המשנה+מידע רלוונטי לנושא


בצהוב-מידע רלוונטי לנושא


באדום-מידע העונה על שאלת המשנה

כתום-גם וגם

חשוב מאד!! הביבליוגרפיה נמצאת בהיפר-קישור בכותרות. כל המידע שאתם רואים פה נלקח מהאתרים שצורפו כ"יד חמה" לכותרות!!!


1.מהי רמת חומציות?
בכדי שנבין את ההשלכות של שינוי ברמת ה-PH יש קודם להבין מה בעצם ה-PH מודד. לשם כך יש צורך
לחזור לשיעור בכימיה בסיסית. כן גם אני ברחתי משיעורי כימיה, אך ננסה לפשט זאת עד כמה שניתן. ה- PH מודד את רמת החומציות והבסיסיות. רמת ה- PH נעה בין 0 ל-14. כאשר מ-0-7 זה טווח החומצי ומ- 7-14 הטווח הבסיסי, 7 זה ניטראלי (מים). רמת ה- PH בדם ובמרבית חלקי הגוף אמורה להיות 7.4, זאת אומרת בסיסית יותר, כשה- PH בדם יורד מתחת ל- 6.8 זה גורם למוות . בעצם ה-PH מודד את היכולת של חומר לשחרר מימן, H+ בתמיסה. ככל שה- PH יותר נמוך זה אומר יותר H+, רמת חומציות גבוהה. ככל שריכוז ה- H+ יותר נמוך זה מעיד על בסיסיות, PH גבוה . מכיוון ש- O2H = H+ + -HO, אז ניתן גם לאמור שב- PH בסיסי יש יותר OH-, ובסביבה חומצית יש פחות OH- . מכאן עולה מסקנה מאוד מאוד חשובה, שבסביבה חומצית יש פחות -OH, זאת אומרת פחות חמצן. היחס בין PH= 4 לבין PH =5 אינו ליניארי אלה אקספוננטיאלי. זהו, עד פה קורס מזורז בכימיה בסיסית.


2.באיזו סביבה גדלה שעועית :
בארץ גודלה השעועית עוד בימי הערבים, וכיום שטחי גידולה הם נרחבים – על כל סוגיה: יבשה, ירוקה ,צהובה ,לבנה, שחורה ואדומה. הזנים המועדפים בארץ הם הזנים השרועים, אשר נוחים לגידול ולקטיף מכני. לאחרונה הוחל גם בגידול של זנים מטפסים, בעיקר בחממות. רוב הגידולים מופנים לתעשייה לשימורי קופסאות, הקפאה, או ייבוש הזרעים (כמו בתמונה התחתונה). בשווקים מצויה השעועית הטריה מאפריל עד ינואר
3.מהי רמת החומציות של מי הברז?

האם רצוי ומותר לשתות מי ברז?
כן. מי השתייה בישראל המסופקים דרך מערכת המים לתושבים הם ברמה תברואתית טובה ביותר. רמת מי השתייה בישראל יכולה להתחרות ברמת המים של המדינות המתקדמות בעולם, באירופה ובארצות הברית. לכן, אין שום סיבה שלא לשתות מים מן הברז, ובעיקר נוכח הצורך בשתייה מרובה בארצנו החמה. על פי המלצת משרד הבריאות יש לשתות לפחות שני ליטרים מים ביום.
לראש העמוד 
האם מים מינרליים עדיפים על מי ברז?
לא בהכרח. איכות מי הברז נמצאת תחת פיקוח יומיומי של חברת מי נתניה ומשרד הבריאות. צריכת מים מינרליים כרוכה בעלות גבוהה מאוד לעומת צריכת מים מהברז. יתרה מכך, דו"ח ארצי לאיכות המים שפורסם בעיתון ידיעות אחרונות (24.2.05) קובע: "המים בנתניה באיכות הגבוהה בארץ". 

4.כיצד מזהמים מקורות מים?
There are many causes for water pollution but two general categories exist: direct and indirect contaminant sources.

Direct sources include effluent outfalls from factories, refineries, waste treatment plants etc.. that emit fluids of varying quality directly into urban water supplies. In the United States and other countries, these practices are regulated, although this doesn't mean that pollutants can't be found in these waters.

Indirect sources include contaminants that enter the water supply from soils/groundwater systems and from the atmosphere via rain water. Soils and groundwaters contain the residue of human agricultural practices (fertilizers, pesticides, etc..) and improperly disposed of industrial wastes. Atmospheric contaminants are also derived from human practices (such as gaseous emissions from automobiles, factories and even bakeries).

מה שכתוב בעצם זה שישנם שני דרכים של זיהום מקורות מים:דרכים ישירות ודרכים עקיפות.
הדרכים הישירות הן דרכים שהאדם מזהם את המים באופן מכוון,כמו שפיכת פסולת למקורות מים,שפכים של בני אדם,זיהום תרמי וכו'

הדרכים העקיפות הן למעשה זיהומים שנעשים ע"י רצף אירועים שנחשב ל"צירוף מקרים". למשל,גשם שיורד בעיר מזוהמת ו"לוקחת" איתה את הגזים הרעילים שנפלטים ממפעלים וממכוניות,הגשם מחלחל באדמה ומגיע למקורות מים שונים.



5.איך להשקות את צמח השעועית?
 Water the seeds. A 'rain' spray on a hose or watering can will do, or pour water on your hand and sprinkle it over where the seed was planted (a marker made of a craft stick or piece of plastic can help find them before they sprout). Don't run the hose directly onto the seeds; they'll either wash away or drown. Water them at least daily, and more often if it's dry, but don't water them if you get your finger wet/muddy by pushing it into the ground near a seed - it should be damp to dry. Too much water is as harmful as too little. Keep watering daily and watch for the sprouts. Depending on what you planted (pre-sprouted dried beans, fresh, dried for planting...), it can take 2 to 10 days for the first sprouts to show above the surface.

בכתום-אומרים שצריך להתיז כמות לא מוגדרת של מים. העיקר לשמור על לחות.

6.מהי הטמפ' הטובה ביותר לגידול עדשים?
Choose a good location. For the peas, locate the pot or pots in a bright area but not in full sun. A spot partially shaded by a tree or hedge is ideal, because the leaves will provide more shade as the season gets hotter. Make a sun chart to determine which parts of your yard or patio get the most sun--and don't put these plants there (especially the peas, which prefer cooler climates).

בצהוב-אומרים שצריך לחשוף את זרעי השעועית למקום בהיר-אך לא ישירות לקרני השמש.
באדום-אומרים שהשעועית מעדיפה מזג אוויר קריר-ולא חם מדי.

הערה מאד חשובה!!!!!! הכתוב מתייחס לאפונים אבל כל מה שכתוב שם רלוונטי גם לשעועית. האתר מתייחס לשניהם משום ששני המינים זקוקים לתנאי טיפול דומים מאד.


7.איך מודדים רמת חומציות?
ניתן למדוד את רמת ה-pH בעזרת אינדיקטור pH או באמצעות שימוש במד pH אלקטרוני. אינדיקטורים הם חומרים המשנים את צבעם לפי רמת ה-pH של התמיסה שבה הם נמצאים. לכל אינדיקטור יש רגישות לטווח pH מצומצם, שבו הוא משנה את צבעו. קיימים גם אינדיקטורים אוניברסליים המורכבים משילוב של מספר אינדיקטורים, ומאפשרים שינוי צבע רציף בטווח pH גדול מאוד. אינדיקטורים מפורסמים לדוגמה הם לקמוס, פנולפתלאין, ומתיל אדום. גם תה והחומר האדום בכרוב אדום יכולים לשמש כאינדיקטורים.
מד pH אלקטרוני מתבסס על השפעת החומציות על התכונות החשמליות של התמיסה. מדי pH אלקטרוניים הם מדויקים מאוד ומאפשרים מדידה ברמת דיוק של מאית יחידת pH. המדידה נעשית על ידי מדידת פוטנציאל החיזור התקני של התמיסה (למעשה, במד pH קיימת ממברנת זכוכית, המאפשרת למדוד רק את השפעת ריכוז יוני ההידרוניום על פוטנציאל החיזור, ולהתעלם מהשפעת המומסים האחרים). מתוך הפוטנציאל ניתן לחשב את ריכוז היונים על ידי שימוש במשוואת נרנסט.


8.איך זיהום המים משפיע על יצורים חיים?
השפעת הזיהום
זיהום מסוג זה מפר את האיזון הטבעי, פוגע באיכות מאגר המים הגדול בעולם, גורם להכחדת בעלי חיים ימיים, אם באופן ישיר ואם בפגיעה במזונם. כן פוגע הזיהום בדגה המשמשת לתזונת אדם.



 
ניסוי


בעיה:צד רמת החומציות במים משפיעה על צמחה העדשה התרבותית?


השערה:רמת החומציות במים משפיעה לרעה על צמח העדשה התרבותית.


כלים וחומרים
*ארבע פיסות צמר גפן
*ארבע צלחות שטוחות חד פעמיות
*עשרים זרעי שעועית
*מים מדוללים(50%) מנחל רבא- ליטר
*מי ברז- ליטר
*מים חומציים(כ-6 pH)- ליטר
*מים חומציים(כ-4 pH)- ליטר
*משורה
*בקבוקון ספריי קטן
*מדבקות(עליהן נרשום את סוג המים אשר אנו משקים ונדביק על הכלים)



מהלך הניסוי
*מכינים 4 סוגים של מים-מים חומציים(4 pH),מים חומציים (6 pH),מי שפכים ומי ברז.

*לוקחים 20 זרעי שעועית

*מכינים 4 צלחות פטרי עם 4 פיסות צמר גפן שוות בגודלן,ומגדלים בכל אחת 5 זרעי שעועית.


*שומרים על לחות קבועה ושווה בין כל זרעי השעועית,כלומר,השפרצה שווה של סוגי המים כל יום.


*חוזרים על הפעולה מקודם,ובודקים כל שלושה ימים את התפתחות צמח העדשה.(בשלבים הראשונים נעזרים עם זכוכית המגדלת)

איך נבחין בתוצאות?
זרעי השעועית-ע"פ המידע שנתון בידינו נובטים בין 2-10 ימים מאז יום ההשריה. סך כל הניסוי שלנו אורך 15 יום-ובוא אנו נבדוק את הנביטה של זרעי השעועית-האם היא תקינה בכל סוגי המים-או שלא.

2 תגובות:

  1. אני רואה התחלה טובה לשלב זה... אך הדרך עוד רבה. מחכה להמשך,
    שלכן, רונית.

    השבמחק
  2. שלום רב!
    א. לגבי חומר הרקע: נהנתי לקרוא את המידע שאספתם- בהחלט רלוונטי ועונה על השאלות שלכם.
    חסר- בסוף כל קטע הביבליוגרפיה (מהיכן נלקח?): כולל שם המקור (האתר) והכתובת האינטרנטי שלו!
    ב. לגבי תכנון הניסוי:
    1.יש לפרט יותר את המהלך- בכמה מים תשקו?
    2.בנוזל החומצי: לא מספיק דרגת חומציות אחת- ומעבר לכך צריך לפרט בדיוק כמה חומץ? כמה מים?
    3.יש צורך לבדוק את דרגת החומציות של התמיסות/מים השונים,לכן יש צורך להתאים את ה" כלים וחומרים" וגם את "המהלך" לזה.
    4.תכנון תוצאות- צריך לפרט בדיק מתיאתם מתכננים לבדוק את התוצאות ומה בדיוק אתם מתכוונים לבדוק!!

    בהצלחה... :)
    רונית

    השבמחק